top of page

ORGELMAN, over het leven en werk van Felix Nüssbaum

Curieus Zomergem organiseert:

Lezing met diareeks door Patrick De Wulf

Over het leven en werk van Felix Nüssbaum (Orgelman) en het bekroonde boek van Mark Schaevers

Dinsdag 22 november, 20u in de Openbare Bibliotheek Zomergem, Den Boer 15

Gratis

Inschrijven noodzakelijk (beperkte plaatsen)

Orgelman verhaalt de wonderlijke wedergeboorte van een door Hitler vernietigd kunstenaar: Felix Nussbaum.

Was zijn bestaan als balling vanaf 1933 moeilijk, aan het eind van de oorlog werd het tot op de grond verschroeid. Evenmin als zijn vrouw Felka Platek keerde Nussbaum terug van het laatste transport naar het Oosten vanuit de Mechelse Dossinkazerne; niks restte van zijn schilderijen en zijn grote faam in het Berlijnse interbellum. En toch: een halve eeuw later heeft zijn geboortestad Osnabrück een museum voor hem opgericht en vandaag rekent men hem tot de belangrijkste joodse schilders van de twintigste eeuw. Hoe deze dolende orgelman alsnog een echo wist te vinden, is een buitengewoon en spannend stuk geschiedenis van de Lage Landen dat nog op een verteller wachtte.

Over Patrick De Wulf:

Diploma Regent Nederlands – Engels Geschiedenis behaald aan de RNS te Brugge in 1971 en een Master in de Romaanse talen en geschiedenis aan de RUG in 1998.

Was actief in het onderwijs in België (leraar, lector, directeur) en in het buitenland (onderwijs en privésector). Verbleef meer dan 25 jaar in Afrika (Algerije, Congo, Rwanda, Burundi).

Was van 2005 tot eind 2010 actief als projectmanager in Burundi in het kader van de Belgische Ontwikkelingssamenwerking om er het technisch onderwijs te hervormen.

Hij houdt zich nu voornamelijk bezig met het verzorgen van opleidingen voor leerkrachten, docenten, directie en instructeurs in ontwikkelingslanden.

Is bestuurslid van de Grijze Geuzen Eeklo en zetelt tevens in de bibliotheekcommissie van Knesselare.

Mark Schaevers volgde Nussbaum op diens zwerftocht tijdens de oorlogsjaren; van Rome naar de Italiaanse Rivièra, van Parijs naar Oostende en Brussel. En onderweg bekijkt hij de vele schilderijen waarop Nussbaum als geen ander vastlegde hoe het is kunstenaar in ballingschap te zijn, een orgelman zonder echo.

Mark Schaevers (1956) werkt als journalist voor het weekblad Humo. Hij debuteerde in 1994 met Atlas. In 2011 stelde hij De wolken. Uit de geheime laden van Hugo Claus samen. Eerder schreef hij over ballingschap in Oostende, de zomer van 1936. In 2015 verscheen Orgelman, een biografie van de schilder Felix Nussbaum, een door Hitler vernietigd kunstenaar. Het boek werd bekroond met de Gouden Boekenuil 2015 en genomineerd voor de ECI Literatuurprijs 2015.

Geert Mak over Orgelman:

‘Orgelman” heeft me overrompeld, een ander woord weet ik er niet voor. Ik kon het op den duur niet meer loslaten, dit weefsel van honderden puzzelstukjes waaruit langzaam het drama van twee levens boven water komt. Deze indrukwekkende biografie krijgt een extra lading door het verhaal dat Nussbaums schilderijen daarnaast vertellen: over de jaren dertig, over het angstige bestaan van de tienduizenden Duitse ballingen in Frankrijk, België en Nederland, over de jacht, de onderduik, de deportaties. Schaevers weet steeds dichter op de huid van zijn hoofdpersonen te kruipen, totdat het de lezer bijna de adem beneemt. Dit boek vergeet je nooit.’

Aanbevolen Berichten
Recente Berichten
Vind ons op
  • Facebook Long Shadow
Aanbevolen Links
Search By Tags
bottom of page