top of page

Filmvoorstelling "SPOTLIGHT"

Curieus Zomergem i.s.m. het Vrijzinnig Centrum Zomergem presenteren u de film

Academy Award Winner van Tom McCarthy met Michael Keaton, Rachel McAdams,Mark Ruffalo, Liev Schreiber, John Slattery, Stanley Tucci

In 2002 bracht een team onderzoeksjournalisten van The Boston Globe aan het licht dat de top van het bisdom in hun streek er niet alleen weet van had dat tientallen priesters zich aan kinderen vergrepen. Bleek ook dat de kerk er alles aan deed om de stinkende potjes dicht te houden. Toen de journalisten het deksel oplichtten, bleek het schandaal nog veel groter dan iemand zich had kunnen inbeelden.

Op vrijdag 9 december brengen wij u deze film om 20 u in de zaal van Café 't Oud Liefken te Stoktevijver 65 te Zomergem.

Inschrijvingen via contact@curieuszomergem.com

Inkom: 5 euro.

Te storten op bankrekeningnr. Curieus Zomergem BE60 7370 2293 3570

Recenties

De Morgen 02/2016

"Spotlight is nog steeds de naam van de onderzoekscel van The Boston Globe. Journalisten bijten er zich als bulldogs vast in onderwerpen die het licht niet kunnen verdragen. Zelf blijven ze liever in de schaduw, zoals detectives of spionnen. Hoe minder ze gezien worden, des te beter kunnen ze hun blik richten op wat gezien moet worden.

Tom McCarthy en zijn coscenarist Josh Singer konden niet anders dan Spotlight even uit de duisternis te halen, wilden ze aantonen dat de wereld moet investeren in de vierde macht, een pers die toeziet op ontsporingen. Topacteurs die hun ego's opzijschuiven en niet vechten om een zinnetje meer of minder, het is een verademing. Het verhaal primeert. Michael Keaton, Mark Ruffalo en Rachel McAdams hebben geen egostrelende close-ups nodig om te schitteren. De film blikt vijftien jaar terug en er sluipt enige nostalgie in, al is het maar omdat de journalistiek nog niet aangevreten was door digitalisering en commercialisering. Spotlight is een film die een verschil maakt over mensen die een verschil maken. Er zijn er te weinig inspirerende verhalen die de wereld beter maken zonder dat ze boodschapperig zijn."

Humo 02/2016

"Helemaal in het begin van dit toppertje zit een flashback naar een ijskoude nacht in Boston in de jaren 70: een priester zit in het politiebureau achter de tralies, in de verhoorkamer zit een trillend kind. ‘Je zult het zien,’ horen we de ene flik tegen de andere zeggen, ‘straks wandelt de advocaat van de kardinaal hier binnen en moeten we hem laten gaan.’ En inderdaad: even later stapt de zwartrok als een vrij man in een klaarstaande auto. De doofpot gaat dicht, het kind rest een leven vol trauma’s. ‘Spotlight’ vertelt het verhaal van de vier journalisten van The Boston Globe die anno 2001 de doofpotten eindelijk openwrikten en achter de kardinaal aangingen die het seksueel misbruik binnen zijn kerkprovincie jarenlang had verzwegen. Wat u te zien krijgt, behoort tot het genre van de procedurefilm: met een meticuleus oog voor detail, zonder al te veel tijd te verliezen aan allerhande subplotjes of kleffe zijsprongetjes, reconstrueert regisseur Tom McCarthy hoe de journalisten van The Globe hun onderzoek voerden. Twee uur lang zit je te kijken naar verslaggevers die het in hemdsmouwen hebben over ‘solide bronnen’ en ‘diepe anonimiteit’; naar jassen die in de vlucht van stoelruggen worden geplukt omdat er ergens in de stad weer met een slachtoffer of een advocaat moet worden gesproken; naar balpennen die razendsnel op blocnotes krassen; naar mannen die in oude archiefkasten staan te rommelen. En toch flitst de tijd voorbij en zit je constant met een wild bonzend hart en een verhoogd adrenalinepeil op het puntje van je stoel: straf."

Aanbevolen Berichten
Recente Berichten
Vind ons op
  • Facebook Long Shadow
Aanbevolen Links
Search By Tags
bottom of page