top of page

I, Daniel Blake

Curieus Zomergem presenteert i.s.m. Vrijzinnig Centrum Zomerlicht filmvoorstelling:

I DANIEL BLAKE

Van Ken Loach

Gouden Palm Filmfestival van Cannes 2016

Vrijdag 17 maart, 20u.

Zaal Café ’t Oud Liefken

Stoktevijver 65, 9930 Zomergem

Inkom 5€, graag reserveren omwille van beperkt aantal plaatsen.

Geef aantal en namen deelnemers door op contact@curieuszomergem.com

I, Daniel Blake

De 80-jarige Ken Loach mag zich samen met de gebroeders Dardenne tot het selecte clubje regisseurs rekenen die tot twee keer toe de Gouden Palm in Cannes mee naar huis mochten nemen.

Tien jaar na 'The Wind That Shakes the Barley' levert hij met het ontnuchterende sociale drama 'I, Daniel Blake' opnieuw een verdiende winnaar af. Op het filmfestival van Locarno kreeg Loach de publieksprijs mee naar huis. Al een hele carrière lang filmt Ken Loach verhalen met een sterke empathie voor de kleine mensen die moeten knokken om overeind te blijven in lamentabele werk- en leefomstandigheden. Nochtans had hij gezworen dat hij na 'Jimmy's Hall' zou stoppen met regisseren. Maar na een bezoek aan zijn geboortestad, waar hij met voedselbanken te maken kreeg, flakkerde de razernij in hem weer op. De boodschap van 'I, Daniel Blake' is dan ook uiterst relevant.

Het gaat over een 59-jarige timmerman uit Newcastle, die na een hartaanval door zijn dokter tijdelijk werkonbekwaam wordt verklaard. De sociale inspectie dringt erop aan dat hij bijzondere bijstand aanvraagt, wil hij zijn uitkering niet verliezen. Beroep aantekenen blijkt een helse karwei: het kost weken en maanden. Bovendien kent de man niks van computers, hij heeft er zelfs nooit mee gewerkt. En dan moet hij nog kunnen bewijzen dat hij 35 uur per week op de uitkijk is naar andere jobs. Een cursus solliciteren hoort daar ook bij, maar de instructeur geeft toe dat er niet genoeg werk in de aanbieding is. Een andere, minder sterke man dan Daniel had al lang afgehaakt tijdens zo'n kafkaiaanse martelgang. Maar dan leert Daniel een jonge vrouw met twee kinderen kennen die om financiële redenen Londen moest verlaten en in Newcastle een nieuw leven probeert op te bouwen. De twee bouwen een innige, ontroerende vriendschapsband op, die je gegarandeerd tot tranen toe roert.

Met 'I, Daniel Blake' keert Loach terug naar de sociale thema's die van hem zo'n geëngageerde en soms ook controversiële cineast maken. Het is geen film waarin de linkse militant wild om zich heen slaat, maar waarmee hij je recht in het hart treft. Een 'fuck you' tegen een ontmenselijkt beleid en de neoliberale arbeidsmarkt, gebracht in een sobere, frisse stijl met de nodige dosis humor, warmte en tederheid. En met een knappe hoofdrol voor Dave Johns, een stand-upcomedian die debuteert als acteur. (A.I.)

Aanbevolen Berichten
Recente Berichten
Vind ons op
  • Facebook Long Shadow
Aanbevolen Links
Search By Tags
bottom of page