top of page

Bezoek aan de tentoonstelling “MADE BY CHILDREN” – Kinderarbeid vroeger en nu

Beste vrienden, leden, sympathisanten, cultuurliefhebbers,

Curieus Zomergem wil met u op stap. Gaat u mee?

Op stap door de geschiedenis van de kinderarbeid. Een schande vroeger, maar ook vandaag.

We bezoeken de expo in MIAT Gent (Minnemeers 10) bezoeken op zondag 10 december om 14u.

Vanaf 20 personen zullen we een gids boeken hetgeen toch een meerwaarde is bij een bezoek.

Tentoonstelling Made By Children, MIAT

We bieden 2 formules aan:

F1

Lunch met daaraan verbonden bezoek aan de expo. Start om 12 u in Bar Mitte aan het museum MIAT.

F2

Enkel een bezoek aan de expo, samenkomst om 13u45 aan het museum MIAT.

Het is belangrijk te weten voor welke formule u kiest, F1 of F2.

Daarom verzoeken we u keuze, samen met het aantal personen (totaal belangrijk voor reservatie gids) door te geven via ons mailadres contact@curieuszomergem.com

Over de tentoonstelling

Kinderen horen te spelen en naar school te gaan. Werken en geld verdienen, dat mogen enkel volwassenen. Discussie gesloten, of toch niet? Wie dacht dat kinderarbeid vandaag enkel voorkwam in het Zuiden heeft het mis. Ook na de invoering van de leerplicht in België in 1914 en het VN-Kinderrechtenverdrag in 1989 roept het wereldwijd controverse op.

Verrassende en persoonlijke verhalen

De tentoonstelling geeft kinderarbeid een gezicht. Veertien kinderen nemen het woord. Norbertine, 14 jaar, werkt in de Lokerse haarsnijderijen. Juliana, 12 jaar, gaat aan de slag in een Gentse vlasspinnerij. Joseph Balthazar en Maria Daeninck, beide 12 jaar, zijn werkzaam in een drukkerij. Het zijn stuk voor stuk meeslepende verhalen. Van vroeger en nu. Uit de textielindustrie, de steenbakkerijen en de showbizz. Verhalen van bij ons en verhalen van kinderen uit het Zuiden. Want misschien is jouw T-shirt wel ‘made by children’ of is het kobalt uit je smartphone door kinderhanden uit een Congolese mijn gedolven. Pakkende foto’s en persoonlijke bezittingen tonen het leven van deze kinderen.

Mijlpalen in de geschiedenis

Zal de wereld ooit vrij zijn van kinderarbeid? De visie van historici, juristen en pedagogen doorheen de tijd komt aan bod. Een interactieve tijdslijn toont de belangrijkste mijlpalen uit de geschiedenis van kinderarbeid in België. Hoe zijn de sociale wetten ontstaan? Wat is het VN-Kinderrechtenverdrag? Waarvoor staat ILO?

Museumspel App by children

Bij de expo hoort een gratis interactief museumspel voor kinderen vanaf 10 jaar, zonder reservatie.

Aanbevolen Berichten
Recente Berichten
Vind ons op
  • Facebook Long Shadow
Aanbevolen Links
Search By Tags
bottom of page