top of page

NIET SCHIETEN

Curieus Zomergem i.s.m. Vrijzinnig Centrum Zomerlicht presenteren de film "NIET SCHIETEN"

Vrijdag 13 december om 20 u in 't Oud Liefken, Stoktevijver 65 Lievegem

Inkom 5€ - reserveren via contact@curieuszomergem.com of via Facebook evenement

“Niet schieten” van regisseur Stijn Coninx smeekt om happy end in Bende-onderzoek

Bij de laatste aanslag van de Bende Van Nijvel op het warenhuis Delhaize in Aalst op 9 november 1985 ziet de 9-jarige David Van de Steen hoe zijn ouders en zus voor zijn ogen worden neergeschoten. Hijzelf blijft zwaargewond en verweesd achter. De grootouders Albert en Metje vangen hun kleinzoon op en hebben de loodzware opdracht om ondanks het grote verlies en verdriet, en vele onbeantwoorde vragen, hun kleinzoon een toekomst te bieden...

Niet schieten is gebaseerd op het gelijknamige boek van journaliste Annemie Bulté en David Van de Steen. Hij verloor zijn ouders en zus op 9 november 1985 tijdens een overval van de Bende van Nijvel op het Delhaizefiliaal in Aalst en raakte zelf zwaargewond.

Het verhaal wordt verteld vanuit het standpunt van zijn grootvader Albert, gespeeld door Jan Decleir. De film toont hoofdzakelijk Davids revalidatie en Alberts jarenlange zoektocht naar gerechtigheid.

Stijn Coninx (Daens; Marina) heeft zeven jaar aan de film gewerkt. 'Amusement wordt het niet', vertelde Coninx in Knack Focus. 'De slachtoffers van de Bende moeten een stem en een gezicht krijgen. Misschien kan er zo iets in gang gezet worden. Niet schieten wordt een noodkreet, een schreeuw van verontwaardiging.'

Niet schieten grijpt je al heel vroeg bij je nekvel. Nauwelijks hebben we het gezin Van de Steen leren kennen, of moeder, vader en dochter worden al koelbloedig afgemaakt.

Het is 9 november 1985, en de Bende van Nijvel voert een gruwelijke aanslag uit op de Delhaize in Aalst. Zoon David, 9 jaar (op die leeftijd gespeeld door Mo Bakker, later door diens oudere broer Kes), krijgt ook lood in zijn lijf gepompt, maar overleeft het bloedbad ternauwernood.Aan de overkant van de straat hoort opa Albert (Jan Decleir) – bijgenaamd Petje – het allemaal gebeuren.

Dat regisseur Stijn Coninx (Marina) van een afstand met hem meekijkt, maakt de moordpartij nog griezeliger. Het eindeloze ratelen van de geweren in de verte, het ijzingwekkende gekrijs...

Als hedendaagse kijker, die het geweld van IS vers in het geheugen heeft zitten, voel je: dit is pure terreur. Ook daarna blijven we Petje volgen. Coninx – die zich met scenarist Rik D’Hiet baseerde op het boek Niet schieten, dat is mijn papa! van David Van de Steen en journaliste Annemie Bulté – zoomt in op zijn decennialange strijd voor gerechtigheid, én voor de toekomst van zijn kleinzoon.

Het wordt een lange, kafkaiaanse tocht door Absurdistan. 'Tot vandaag hebben de slachtoffers van de Bende-brutaliteiten geen antwoorden gekregen, hebben ze geen enkel houvast. Dat kan niet, zeker niet in een rechtstaat als België. Het onderzoek is nooit ernstig genomen, de slachtoffers en nabestaanden evenmin. Hallucinant gewoon, op het randje van crimineel. Dat men uit de lucht blijft vallen, ook over de 'onthullingen' van de laatste maanden, dat kan ik niet vatten.

'De grote slechterik in Niet schieten is de Bende van Nijvel. Maar er waart ook een onzichtbare boosdoener door de film: de duistere kracht die het onderzoek voortdurend dwarsboomt en manipuleert.

Coninx geeft hints in bepaalde richtingen, maar wie er aan de touwtjes trekt, wordt niet opgehelderd.Deze film doet je vurig hopen dat er in de realiteit nog een happy end aan deze sombere saga komt.


Niet schieten schreeuwt ‘Indignez-vous!’ naar de kijker, in de hoop dat justitie en politiek eindelijk hun werk doen.

Jan Decleir levert op zijn 72ste een van de indrukwekkendste acteerprestaties uit zijn carrière. De emoties die op zijn gezicht te lezen vallen wanneer hij de lichamen van zijn vermoorde familie moet identificeren, gaan door merg en been.

Jan Decleir krijgt Viviane De Muynck naast zich, die de grootmoeder van Van de Steen vertolkt. David Van de Steen wordt gespeeld door drie verschillende acteurs: de vroegere passages zijn voor broers Mo en Kes Bakker, Jonas van Geel neemt het volwassen personage voor zijn rekening.

Aanbevolen Berichten
Recente Berichten
Vind ons op
  • Facebook Long Shadow
Aanbevolen Links
Search By Tags
bottom of page