top of page

Snowden, the movie

Curieus Zomergem i.s.m. Vrijzinnig Centrum Zomerlicht organiseren opnieuw een filmvoorstelling:

SNOWDEN – THE MOVIE

Van Oliver Stone

Vrijdag 26 mei, 19u30

Zaal Café ‘t Oud Liefken

(Stoktevijver 65 – 9930 Zomergem)

Inschrijvingen via contact@curieuszomergem.com

Inkom: 5 euro.

Je kan aan de kassa betalen maar toch liefst op voorhand inschrijven.

Snowden is een Amerikaanse biografische film uit 2016 die geregisseerd werd door Oliver Stone. De politieke thriller, die gebaseerd werd op de boeken The Snowden Files en Time of the Octopus, vertelt het levensverhaal van klokkenluider Edward Snowden.

Oliver Stone heeft als regisseur één roeping, de gevestigde waarden op hun grondvesten doen daveren met provocerende films.

Oliver Stone vertelt in Snowden het verhaal van een wat saaie jongen die te verstandig was voor de schoolbanken en dan maar zijn weg zocht in het leger. Daar werd hij al vlug opgemerkt en overgeplaatst naar diensten waar zijn hersenen vrijuit mochten kronkelen.

Na een overplaatsing bij het leger belandt de idealistische Edward Snowden bij de CIA en NSA. Al snel ontdekt hij echter dat de Amerikaanse inlichtingendiensten zich schuldig maken aan cyber-surveillance. Deze inbreuken op het privéleven van gewone burgers kan Snowden niet tolereren en hij wil algauw de organisatie verlaten. Maar niet zonder bewijs naar buiten te smokkelen om als klokkenluider de wereld te tonen aan wat voor duistere praktijken zijn land zich bezondigt. Hierbij zet hij zijn vrijheid en privacy op het spel. Maar is hij een patriot of landsverrader?

"Jullie vertrouwen de overheden van deze wereld. Die overheden liegen. Ik dring erop aan dat jullie Edward Snowden niet vergeten. Deze film helpt jullie daaraan herinneren."

In zijn film Snowden waarschuwt Oscarwinnend regisseur Oliver Stone voor de macht van het systeem. "Er is één systeem, een militair, industrieel, veiligheidssysteem. Wall Street is daarmee verbonden, net als de media. Het is moeilijk daar doorheen te breken. Het systeem wint", zegt Stone.

Hij maakte van Snowden een archetypische patriot, een man die de moed heeft het grenzeloze gluren van zijn regering aan de kaak te stellen."Het is een zware taak om een klokkenluider te zijn. Om de waarheid te vertellen tegen mensen met macht."

Er is drie jaar gewerkt aan de film. "In het begin moesten we voorzorgsmaatregelen nemen, Snowden was toen heel controversieel", vertelt Stone. "We hebben de film gedraaid in Duitsland en zorgden ervoor dat we offline werkten, zodat we niet gehackt konden worden."

Snowden betaalt een hoge prijs voor zijn onthullingen. Hij vluchtte in 2013 naar Hongkong waar hij documenten over de spionageactiviteiten van Amerika deelde met journalisten. Zijn geplande eindbestemming Ecuador bleef buiten bereik nadat Amerika hem zijn paspoort afnam.

Hij belandde in Moskou; Rusland bood hem tijdelijk onderdak. Daar verblijft hij nog steeds, een tijdelijke verblijfsstatus die steeds meer permanente trekken vertoont. Amerika eist zijn uitlevering wegens spionage.

Ten onrechte volgens Stone. "Wat men moet begrijpen is dat Snowden niet is tegen mensen in de gaten houden. Hij wil alleen niet dat het op massale schaal gebeurt."

Met de onthullingen van Snowden is volgens Stone weinig gedaan. "Het doel van de Amerikaanse regering is ongewijzigd gebleven: het controleren van alle informatie. Ze luisteren iedere overheid ter wereld af, ook de uwe. Informatie is macht en kan leiden tot het platleggen van overheden."

De jonge acteur Joseph Gordon-Levitt draagt de film als Edward Snowden met dezelfde intensiteit waarmee Kevin Costner JFK en Anthony Hopkins Nixon.

De wereld heeft dwarsliggers als Stone nodig. Al was het maar om Snowden het respect te geven dat hij verdient.

Aanbevolen Berichten
Recente Berichten
Vind ons op
  • Facebook Long Shadow
Aanbevolen Links
Search By Tags
bottom of page