top of page

Curieus nodigt uit voor de film "SAMBA"

'SAMBA': Het papieren geluk van een immigrant is een film die wij, met Curieus Zomergem, draaien op vrijdag 29 april in de Zaal van 't Oud Liefken te Zomergem, Stoktevijver 65.

Inschrijven kan via contact@curieuszomergem.com

Inkom 5€ te storten op rekening Curieus Zomergem BE60 7370 2293 3570

Het verhaal van Samba:

Samba kwam tien jaar geleden vanuit Senegal naar Frankrijk, waar het ene na het andere rotbaantje hem opwachtte. Alice is een manager uit het bedrijfsleven die net een burn-out heeft gehad. Samba doet er alles aan om een werkvergunning te krijgen, terwijl Alice haar best doet haar leven weer op de rails te krijgen als medewerkster bij een vrijwilligersorganisatie.

 

Beiden hebben moeite om los te komen uit hun dagelijkse sleur, totdat het lot hen samenbrengt. Vol humor en emotie slaat hun leven een nieuwe weg in naar geluk. Maar wat als het leven meer fantasie bevat dan zij in huis hebben? Iedereen is immigrant. Zo ver gaan de makers van Samba niet. Toch weten ze het immigratiethema innemend te ontmijnen. Met dank aan Omar Sy, de rijzende ster van de Franse film.

Het Franse regisseursduo Eric Toledano en Olivier Nakache scoorde een fenomenale hit met Intouchables (2011). Die clash tussen een black uit de banlieu en een verlamde Parijse aristocraat bracht wereldwijd 310 miljoen dollar op.

Plus: de bekende Weinsteinbroers kochten de rechten voor een Hollywoodremake. "Door die jackpot hadden we de film kunnen maken die we wilden", zegt Toledano - hij noemt zichzelf een regisseur van populaire auteursfilms. "Maar we wilden trouw blijven aan onszelf.

Vandaar Samba, opnieuw een mix van humor en drama rond een sociaal onderwerp."

Een bestaan opbouwen

Aan de basis lag Samba pour la France, een roman van Delphine Coulin geïnspireerd op haar vrijwilligerswerk bij Cimade, een organisatie die zich inzet voor migranten. Zo komen we bij Samba Cissé uit (Omar Sy, hun fetisjacteur), een Senegalese immigrant die al tien jaar clandestien in Frankrijk verblijft.

Hoewel deze dramedy als hoofdthema immigratie en het ploeteren in de illegaliteit heeft, kaarten de makers nog een topic aan dat symptomatisch is voor onze maatschappij: dat van de burn-out (via het personage van Alice, rol van Charlotte Gainsbourg). "Zo krijg je een interessante tegenstelling rond werk", zegt Toledano. "Bovenaan op de sociale ladder heb je Alice. Ze vecht tegen de werkdruk en -sleur en ze is niet gelukkig. Helemaal onderaan heb je Samba. Hij moet allerlei karweitjes opknappen om een naam te hebben, om te bestaan."

Collega Manu (rockchanteuse Izaï Higelin) mag dan nog tegen Alice zeggen dat ze emotioneel afstand moet houden van de personen die ze als maatschappelijk werkster begeleidt, dat ze schuchter verliefd wordt op Samba - en vice versa - wordt snel duidelijk. Toch houden de makers het ongedwongen naturalistisch verfilmde verhaal onvoorspelbaar. Door in te zoomen op Samba's relatie met zijn oom, een onderkok met wie hij een kelderappartement deelt. Of door met een gulle lach te kijken naar Samba's klusjesavonturen met zijn vriend Wilson (charmemagneet Tahar Rahim). Met andere woorden: de tragikomische succesformule van Intouchables bis. Met dat verschil dat er hier ook plaats is voor lichte romantiek en ernstige tragiek.

Regie: Olivier Nakache en Eric Toledano Met: Omar Sy, Charlotte Gainsbourg, Tahar Rahim Duur: 119 minuten Muziek: Ludovico Einaudi

Aanbevolen Berichten
Recente Berichten
Vind ons op
  • Facebook Long Shadow
Aanbevolen Links
Search By Tags
bottom of page